Landsbyhospitalet HERI


Landsbyhospitalet Heri ligger i det nordvestlige hjørne af Tanzania, få km fra grænsen til Burundi. Hospitalet er privat, og ejes af Adventistkirken i Tanzania. Hospitalet behandler alle patienter med behov- uanset etnisk oprindelse, økonomisk formåen, hudfarve eller religion. Ikke akut behandling forudsætter dog en beskeden brugerbetaling, men for lokalbefolkningen som er fattig kan det dreje sig om mange penge.

Siden 2007 har pensioneret overlæge og kirurg Morten Øster arbejdet ulønnet på Heri Hospitalet 3 måneder hvert år. Han har gennem årene sendt 8 containere derud med brugt Hospitals- og tandlægeudstyr.

Hospitalet blev grundlagt i 1946 af en dansk sygeplejerske Alice Leth Jensen og en amerikansk læge dr. Tayler.

Der er et stort behov for hospitalet i lokal området, idet kvalificeret lægehjælp er meget svært at få. Hospitalet har i øjeblikket en meget dygtig nigeriansk læge som kan lave både knogleoperationer og blød kirurgi (mave-tarm operationer). Desuden har hospitalet endoskopi udstyr (fra Danmark) til undersøgelse af mave og tarm. Der er også lavet en tandklinik i tilslutning til hospitalet ved hjælp af brugt men brugbart og nyt udstyr fra Danmark. Der er ansat en afrikansk dental assistent hvilket er en mellemting mellem en tandplejer og en tandlæge, han arbejder på klinikken hele året. Det har indtil nu ikke været muligt at ansætte en tandlæge, da klinikken ligger meget afsides og der uddannes meget få tandlæger i Tanzania. VI har en afrikansk tandlæge under uddannelse som vi betaler for, men det tager endnu 2½ år inden han er færdig..

I tilslutning til hospitalet er der en sygeplejeskole, som er kommet i gang takket være midler fra Danmark.  Sygeplejeskolens bygninger er bygget af midler fra vores støtteforening som har fået pengene fra en stor donation fra Blue Water.